124. „Nyugati a zene, de keletre tart” – látogatás az Ardnamurchannál, whiskykkel és gondolatokkal

ardna_entrance2.jpg

Már jó három hete lesz, hogy ismét Skóciában jártam, de még mindig nem tudtam (vagy akartam?) leülni megírni a sztorimat, noha volt, aki már utalt is rá, hogy várja. Bevallom, az elemi fáradtság, ami a kevés alvás miatt rámtelepszik, sokszor nem hagy már komolyabb dolgokkal foglalkozni. Pedig a whisky és az élmények csak gyűlnek és ami bemegy, annak bizony ki is kell jönnie. Mintha valamilyen elvárás lebegne ilyenkor az ember feje felett, hogy márpedig erről be kell számolni, de én mégsem emiatt akarom megírni. Teljesen más dolgok vezérelnek.

Néhány évvel ezelőtt, amikor még nem dolgoztam a hazai piac whiskyben legjelentősebb szereplőjénél és sok cégről, lepárlóról, személyről, whiskyről csak olvastam, sok palackozást csak képeken láttam, nem gondoltam volna, hogy a korábban csak az iparági híroldalak, a geeky blogok és a hazai fórumok lapjain megjelenő dolgok egyszer megelevenednek. Nem gondoltam, csak reméltem. Reméltem és erősen akartam. Elég erősen ahhoz, hogy ide eljussak. Nem tartom magamat kiemelkedő tehetségnek semmiben – bár van, amit jobban csinálok, mint mások – csak jobban akartam. Egy kis, közép-európai országból, amelynek párlatfogyasztási kutúrája a szocializmusban kimerült a házipálinkában és a pancsolt szeszekben, de manapság fejlődésben van, én eldöntöttem, hogy olyan dologgal szeretnék foglalkozni, aminek itt nincs hagyománya. Vannak körülöttem, akik a havi zsebpénzükből bejárják fél Skóciát, akkor amikor csak szeretnék. Vagy fizetésemnyi összegeket költenek a hobbijukra, akár minden hónapban. Vagy akár ott élnek, ahol minden történik, legyen szó Skóciáról, az Egyesült Államokról, Ausztráliáról, Írországról és első vonalban mindenhez hozzájutnak, minden a lábuk előtt hever, amiről mi csak olvasunk…Na persze nem sajnáltatni szeretném magam - távol álljon tőlem. Csak kontextusba akarom helyezni, hogy rám hogyan hat például egy skóciai látogatás egy olyan lepárlóban, amiről a megnyitásakor még itthon olvastam és el nem tudtam képzelni, hogy alig 8 év elteltével már az 1-es számú hordójukból fogok kóstolni ott, a raktárukban. Az Ardnamurchan-félszigeten.

Whiskykkel kísért impressziók.

Azt szögezzük le, hogy a látogatásom céges út volt, hiszen én vagyok az Adelphi független palackozó és az Ardnamurchan Distillery hazai importőri kapcsolattartója. Ők kétévente összejövetelt szerveznek az importőröknek Agents’ Weekend név alatt. Mivel vannak piacok, akik már az Adelphi indulása (1993) óta dolgoznak velük, így elég sok arc ismerte egymást. Vicces volt újoncként megjelenni, de szerencsére ezzel nem voltunk egyedül. A hazai piacon mindössze 2020 óta vannak jelen az Adelphi palackozások és az Ardnamurchan single maltjai. Programunk több, jól elkülöníthető részre oszlott: az első délután és este az ismerkedésé, a kötetlen bandázásé volt, a második nap ellátogattunk a lepárlóba, majd aznap este immár elegánsabb kivitelben, ültetett vacsorával folytattuk azt, amit az első este elkezdtünk.

ardna_view.jpg

Ragyogó napsütésben töltöttük majdnem a teljes skóciai utat. Ott, ahol a „négy évszak egy nap alatt” nemcsak valami tréfás frázis, a konstans 20 fok fölötti hőmérséklet már-már szürreálisan hatott. Így érkeztünk meg a főzdéhez is, amihez az odavezető utat végigaludtam, tekintettel a kissé megszaladt előestére. A nap már magasan állt. Megérkeztünk! Kótyagos fejjel pláne nem hittem el, hogy itt vagyok, de muszáj volt elhinnem, hiszen hamar több csoportra osztottak minket és elkezdődött az egész napi elfoglaltságunk. 40 kilométer távolságból érkeztünk, mégis egy órát utaztunk és én nem tudtam eldönteni, hogy a skót táj szippantott-e be, vagy a kelleténél jobban kanyargós és dimbes-dombos utak szédítettek el.

Az Ardnamurchan Distillery ránézésre a tipikus skót lepárló képét mutatja a fehér falakkal és a pagodatetőkkel. Talán csak az aszfaltozott utak, a parkolóban álldogáló Teslák és a zsebemből gyorsan előkapott telefon árulják el, hogy nem az 1800-as évek végén járunk, hanem a 21. században. Na meg a stillhouse nagy üvegablakai. Ám mindez csak 2014-ben épült és kezdett működni.

Ardnamurchan AD/02:16 CK.94 Single Cask Distillery Exclusive 2021 (58,1%)

4 éves, oloroso sherry hogshead érlelés, 336 palack.

Szerencsére nem azt az unalmas sherrys vonalat hozza, mint sok más malt. Illatban már elsőre is a zöld fűszernövényes, gyógynövényes, később bejön a gumis, bakelites vonal, nem tolakodó. Inkább érlelt hús. Az igazi bomba ízben jön. Édes, krémes test, mellette autógumi, hordó. Vízzel az édesség eltűnik, megmaradnak a gumis, olajosabb jegyek.

Szín: sötét rozsda, mahagóni

Illat: az aktív sherryhordó telt illata, chilis csoki, húsfűszerek, pirított hús, paprikás snack kolbász, új gumi és a háttérben füst, fáradt olaj sejlik fel. Vízzel bakelit, aszalt cseresznye,

Íz: chilis trüffelkrém, gumi, boroshordó, sűrű és olajos állag. Majd fáradt olaj, kátrány. Vízzel: kátrányosabb, gumisabb karakter, de még mindig az olajosság, nagyobb viszkozitás érződik. Enyhe füst.

Nehéz, testes whisky, nem is a komplexitása vagy kora okán, hanem robosztussága miatt. Az alkohol erőssége nem érződik gyakran benne, néha előjön, de ennyi.

Végigvezetnek minket a lepárlón, a folyamatokon…Porteus malt mill, mashtun, wooden washback…jól ismert szavak, ismerős berendezések. Stillhouse, a két lepárlóüsttel. This is where the magic happens – hányszor mondtam én ezt az egész látogatás alatt! Hiszen ez az egész varázslat - és amellett, hogy a whisky egy, az agráriumhoz szorosan kötődő élelmiszeripari termék, elképesztő történelme, hagyományai vannak és a hozzá kötődő folklór rabul ejt. Kint valahogy minden erről szól.

distillery_interior.jpg

Pontosan ez jelenik meg a látogatás felénél, a szabadban(!) elköltött ebédnél is, amelyet skót zene kísér. Skót ételek, skót zene, whisky és csupa olyan ember, akik ugyanazért vannak ott, amiért te és talán még messzebbről indultak. Megérkezés. Mindeközben arra is volt időnk, hogy közösen megtöltsünk egy gorda méretű hordót, mindannyian aláírjuk és eltegyük az utókornak (a gorda a skót whiskyiparban érlelésre használható legnagyobb hordóméret, űrtartalma 700l). Agents’ cask. Milyen jól hangzik és fog hangzani pár év múlva.

fullsizerender-_1.jpg

Ardnamurchan AD/02.22 Cask Strength (58,7%)

Szín: arany

Illat: egyszerre oldószeres, vegetális és édes. Mogyorókrém, száraz fű, fűszres sültalma, oldószer, különböző vegyszerek, de ez utóbbiak nem tolakodóan, hanem inkább az amúgy is mérsékelten jelen lévő füstösséget hivatottak jelezni. Vízzel édes maláta, édes tészta, sárgabarack – egy szerethető profilt mutat.

Íz: csokoládé és sült tészta, ostyalapok jelennek meg a szemem előtt, majd szinte egyszerre robban be a füst és a hordóerősség egyvelege. Fűszerek és cseresznye. Vízzel túlérett citrusok és még füst, ami meglepő módon szelídült ugyan, de folyamatosan jelen van.

Nem a mindennapok dramja, kell hozzá az idő és az odafigyelés.

A délután a nap legkomolyabb programja, a raktárak. Hagyományos, dunnage warehouse, a hordók maximum 3 rétegben helyezkednek el, viszont a raktárépület két szintes, a felső szinten melegebb van, ezáltal az érlelés kémiája is más. Nem döngölt padló és dohos szag van, hanem rend és tisztaság.

A raktárlátogatás / raktárban kóstolás mindig egyedi élmény. Refill bourbon. Oloroso sherry. Heavily peated. Rum. De van itt más is, amit persze nem mondok el. De szeretni fogjátok, az biztos. Természetes, hogy a következő hetek, hónapok, vagy talán évek új megjelenései körvonalazódnak előttünk, hiszen a whisky az ilyen türelemjáték is: a ma munkája évek múltán válik kézzelfoghatóvá és bár ezt a tényt sok mindenre el tudjuk mondani, a whisky esetében ez sokszor évtizednyi várakozást jelent. Az Ardnamurchan párlata kellően konzisztens, átsejlik többféle öltözet alól, de itt is rá kellett jönnöm, hogy vannak bizonyos finiselések vagy érlelések, amik  legtöbb whiskynél nem tetszenek, nem találom túlzottan attraktívnak. Az egyik ilyen például a Sauternes.

Az 1. számú hordót a Glenfarclast birtokló Grant család adományozta az Ardnamurchannak, amiről felirat emlékezik meg a hátulján. Ha ott jár valaki és bejut az 1. számú raktárba, nézze meg. A kóstolást belőle nem garantálom.

cask_tasting.jpg

Ardnamurchan 5 éves PX Octave (hand filled at the distillery) (Cask 789R) (61,9%)

A hand fill, azaz a saját kézzel való palacktöltés lehetősége sok lepárló látogatóközpontjában létezik. Aki ellátogat némely kietlen helyen lévő ilyen intézménybe, azt gondolom, hogy meg is érdemli a 7 deciliter kiváló, hordóerős whiskyt, ami természetesen szűrve, de nem higítva kerül a palackba.

Az octave méretű hordóval több helyen is dolgoznak, van palackozó, aki egész szériát is épített rá, de jól muzsikált a Glenglassaugh hivatalos palackozása esetén is, szerette a közönség itthon. Ez a hordóméret a hogshead kb. egynyolcad része. Rendkívül gyorsan érlelődik benne a párlat, hiszen a folyadék és a fa egészen kis felületen találkozik egymással, emiatt nagyon agresszíven tud hatni az utóbbi az előbbire.

Szín: borostyán

Illat: megcsap a PX érlelés édessége, pirított cukor, majd kakaó, áfonya, friss fa, bogyós gyümölcsök, mentol és egy végig megbúvó vegetális vonal. Levegőn folyamatosan enyhül, de elsőre elképesztően élénk illatszőnyeg. Vízzel mentolos-fenyős-friss fás.

Íz: egyértelmű a berobbanó édesség, bólé, sangria, karamellizált cukor, hársméz, csokoládé, majd itt is a friss fa kesernyéssége zárja a kortyot és a lecsengést. Vízzel kóstolva? Keménycukor, étcsoki.

Az este formális vacsorával és további networkinggel folytatódott. Az asztalnál Charles Maclean, a szalonban pár példány a skót whiskyirodalom nemrég megjelent egyik, ha nem a legjelentősebb újkori könyvével, a James Eadie által gondozott „The Distilleries of Great Britain & Ireland”-dal, sztorikkal, fotókkal, whiskykkel, szivarral, champagne-nyal, nevetéssel, egy négyzetméterre jutó nagy számú Master és Keeper of the Quaich-kal.

A többit innentől a whisky geek olvasó fantáziájára bízom, de azt még megemlítem, hogy sikerült kóstolni az egyik legelső Adelphi kiadásból: egy 1993-ban palackozott, 11 éves Knockdhu (OB kiadása 1994 óta anCnoc) ami hoppá…1982-es évjárat, pont a születési évemből.

Kell ennél jobb visszakacsintás a sorstól?

destined_to_be_there.jpg

Ardnamurchan 2015 Adelphi/Maclean & Bruce (59,3%)

Az első IB Ardnamurchan honnan máshonnan, mint az Adelphitől, ami Charles Maclean és az Adelphi 28 éves közös munkájának állít emléket. A palackozás a közös vállalkozás, a luxusélményeket kínáló Maclean&Bruce-szal együttműködésben valósult meg. Ezt egy, a dobozba ragasztott, Charles Maclean által írt szöveg is színesíti.

1333 palack, 2 sister cask, mindkettő Oloroso sherry butt. Sajnos ebből nem fog sok nyílni itthon.

Szín: sötét borostyán

Illat: falfesték, nyomdafesték, tinta, frissen nyomtatott papírlapok, autógumi; erősen fűszerezett-pácolt hús és grillázs egy edényben; levegőn azért szelídül egy kicsit, de odaver. Zöldségleves és enyv.

Íz: hát az íze pont olyan, mint az illata: mintha száraz, olajos fát nyalogatnék fűrészporral, egy kis festékkel leöblítve; hozzá egy kis papírlap, odakozmált hús.

Lássuk mit tud vízzel! A füst jobban megmutatja magát, friss olaj, faszén az illatban; az íze egy kellemes, sherried füstös whiskyvé szelídül, édeskésebb ízek is megjelennek.

Füstösebbnek érzem, mint az alap Ardnamurchan kiadást. Kiváló whisky.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9917946982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása