91. Ardbeg Supernova 2019

ardbeg_supernova_2019.jpgItt most mehetnénk tovább az Ardbeg alapsorával, azonban én mégis egy olyan kiadást választottam, amelyik szerintem 2019 legjobb Ardbegje volt. Ez pedig a Supernova 2019-es palackozása.

Az idén (2020-ban) 20 éves Ardbeg Committee tulajdonképpen Ardbeg rajongókat tömörít és a tagjának lenni olyan előnyöket jelent, mint pl. korábban értesülni a lepárlóval kapcsolatos hírekről, illetve vásárolni az éves Committe kiadások hordóerős, fehér címkés verziójából. Melyek ezek a kiadások? Pl. 2017-ben a Kelpie, 2018-ban a Grooves, 2019-ben a Drum és 2020-ban a Blaaack. Ezeken kívül a Supernova is Committee kiadás, viszont lehetett/lehet kapni szélesebb körben is így én azt gyanítom, hogy a Committee csak előbb értesült róla, illetve előbb vásárolhatott belőle. Már ha sikerült bejelentkezni a weboldalon, ami az Ardbeg esetében néha kihívás, illetve erősen böngészőfüggő.

A Supernovának ez az ötödik kiadása. Az utolsó 2015-ben jelent meg és egyben egy kísérlet végéről is megemlékezett, miszerint az Ardbeg a NanoRacks űrkutatási céggel és a Nemzetközi Űrállomással közreműködve Ardbeg párlatot és hordódarabokat küldött az űrbe, három évre.

A Supernovák a legfüstösebb Ardbegek, 100ppm körül van a tőzegességük.
Ez a megjelenés ex-bourbonhordós érlelés. Nem tudom, hogy mi teszi, de úgy fest, hogy az Ardbeg ezzel a magas ppm-mel egy mentolos-borsmentás karaktert jelenít meg, hiszen az előző kiadásról is hasonlókat olvastam, most viszont személyesen is megtapasztaltam, mennyire más, mint az alapkiadások.

Ardbeg Supernova 2019 / 53,8% abv.

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Ardbeg Distillery

Szín: sötét arany

Illat: egymást váltja az édes, ánizsos, mentolos illat és a dohos, kénes tőzegesség. Zöldfűszer, virágföld. Komplex, szép illat, elképesztő, az újabb Ardbegek közül a legjobb szerintem. Vízzel is hozza ezt a kissé herbális - mentás - ánizsos tőzegességet. Brilliáns.

Íz: töményen robban be az ánizs, az erősen karamellizált, sőt odaégett barnacukor, amit egyből követ egy hamus, földes tőzegesség itt is. Ha lehet ilyet mondani, pár csepp vízzel már szinte díszruhába öltözik.

Vízzel: finoman dohos, hamus, kátrányos, megérkezik valami az Ardbeg karakterből, de sokkal finomabban, mint a többinél. Némi ánizsosság is megmaradt a háttérben. Ízben is hamu, füst, kis bbq utánérzés az ízekkel. Az üres pohár az őszi erdő, avar, faágak illatát hordozza.

Az Ardbeg Supernova 2019-es kiadása nem volt kapható itthon. Külföldi webshopokban több helyen is meg lehetett vásárolni, ma a másodlagos piacon 63-65 ezer forinttól már hozzá lehet jutni, számolva persze még postaköltséget is. Nekem megérne ennyit, hogy még legalább egy évig kóstolgathassam.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2515732488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása