89. Ardbeg Uigeadail

ardbeg_uigeadail.jpgArdbeg hét a Drams blogon! Az Ardbeg saját kis "klubja", az Ardbeg Committee huszadik évfordulóját ünnepli idén és a koronavírusos helyzet ellenére is bemutatják az ilyenkor szokásos új, limitált palackozást az Ardbeg Day alkalmából. Ennek apropóján mi is Ardbeg hetet tartunk, a sokak kedvence 10 éves után más alapsori palackozáson is végigmegyünk, hogy megérkezhessünk a limitált dolgokhoz. Az utóbbi hetekben, hónapokban meg tudtam kóstolni az Ardbeg alapsorának új tagjait, kaptam független palackozású kiadásból is, ami nem túl gyakori és jó drága. Tavaly, mivel cégünk Ardbeg Embassy lett, végig tudtam kóstolni az alapsort is, egyben, egymás mellett. Az Ardbeg alapsora sok-sok évig a 10 évesből és két hordóerős, korjelölés nélküli tételből állt, melyek más-más érleléssel készültek. Ezek egyike az Uigeadail, az Ardbeg fanok nagy kedvence. Az Uigeadail - vagy Oogie, ahogy ők hívják - az Ardbeg sherryhordós érlelését hivatott megjeleníteni.

Az Uigeadail nevét az Ardbeg víznyerőhelyéről kapta. Az első kiadása 2003-ban jelent meg és tudva azt, hogy a lepárló 1997-ben került a Glenmorangie plc. kezébe és az első, már az ő tulajdonlásuk ideje alatt született whisky egy Committee kiadás volt, nem nehéz kitalálni, hogy az Uigeadail régebbi készletekből dolgozott. Hordóösszetételét tekintve ex-bourbon és ex-sherry, tulajdonképpen a klasszikus páros. Mindezt hordóerősségen kapjuk. Az Ardbeg megértéséhez fontos tudni régebbi adatokat, hiszen a lepárló 1974-től használ olyan malátát, ami nem náluk készült, 1979-ben már teljesen a Hiram Walker tulajdonába került, 1981-1989 között zárva volt, 1997-ben pedig kvázi megmentette a Glenmorangie, mígnem 2004-ben mindkét lepárló (az Ardbeg és a Glenmorangie is) a Louis Vuitton Moët Hennessy istállójához került, mint házi skót whisky márka. Ezek az időszakok és az Ardbeg whiskyjére gyakorolt hatásai fontosak a hardcore, kocka Ardbeg fanok számára.

A lényeg, hogy az Uigeadail ma már nyilván nem a régi sherryhordós készletekből dolgozik, hiszen első megjelenése óta is eltelt 17 év. A kiadás népszerűsége ettől még töretlen. Az alap, bourbonhordós érlelésre rendkívül ízlésesen rakódik a sherrys karakter, mindez mögött az Ardbeg rendkívül komplex karaktere. Szanaszét nyerte magát érmekkel már ez a whisky, minket azonban, ahogy máskor is, az ital maga érdekel. Korát nem tudom, csak sejtéseim, becsléseim vannak. De talán ez itt most nem is számít, olyan szép italt kapunk...

Ardbeg Uigeadail / 54,2% abv

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Ardbeg Distillery

Szín:

Illat: Motorolaj, főtt zöldségek, aszalt szilva, nyomdafesték. A 10 éves karaktere kinéz mögüle, de kissé édesebben. Édes tészta, meggylekvár; a marinális, tengeri jegyek a háttérbe szorulnak.

Íz: lekerekítetten és komplexen találkozik a sherry a füsttel; pácolt, grillezett hús, faszén, hamu, bbq szósz, majd bejön a kénes, poros jelleg és a végére beúszik egy fantasztikus aszalt gyümölcsös, zselés réteg.

Vízzel: előtérbe kerül a szulfuros, hamus karakter, kissé dohos. Ízében is eltünteti az édességet, helyette kapunk szulfuros-jódos-sós ízeket.

Az Ardbeg Uigeadail a poszt megírásának pillanatában 24-25 ezer forint között kapható.

Amekkora hype van most az Ardbeg körül, úgy vagyok vele, hogy nem szeretem a túlhájpolt dolgokat, még akkor sem, ha saját jogon is kult státuszban vannak. Az Ardbeg márpedig kult lepárló, az már más kérdés, hogy erre ők maguk mennyire játszanak rá és a nehezen elérető limitált kiadások akadozó csepegtetése vajon a stratégia része-e vagy inkább itthon nem elég gyorsak a prominens cégek.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5215720240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása