Arran 14 year old

arran_14.jpgLassan, ahogy egyre több lepárlótól kóstolunk, soron következnek az alapsorok idősebb kiadásai is. Ilyenkor már érdekes lehet a korábban kóstolt fiatalabbal együtt kóstolni, főleg, ha az érlelés módja hasonló, csak az ideje hosszabb. A korábbiakban tárgyalt Arran idősebb korú kiadása az alapsorban a közkedvelt 14 éves. Ez a whisky elsőtöltésű bourbon és sherryhordós érlelésekből vegyesen lett házasítva. Itt péládul észrevehető, hogy a karaktere hasonló a korábban kóstolt 10 éveséhez, de komplexebb, ízgazdagabb. A tölgyfa is sokkal jobban megmutatkozik.

Emlékeztetőül: Arran szigete Skócia nyugati felén található. A szigeten jelenleg egy aktív lepárló működik, az Arran. Ez a lepárló viszonylag újnak számít, hiszen 1995-ben alapították. Érdekesség, hogy a cég most építi második lepárlóját a szigeten, Lagg néven, ahol tőzegelt whiskyt fognak készíteni.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Arran Distillery

Szín: sárgaréz

Illat: a 10 éves kiadás üdesége és frissessége jelentkezik, mellette egy hangsúlyosabb sherrys felhanggal. Füves, gabonás illatok és fás jegyek, marcipán, élesztős-kovászos aromák is jönnek.

Íz: megkapóan édes, üde, friss édesség, vanília, fűszeres gyümölcsösség: erjedésnek indult őszibarack, narancs, körte, a háttérben tölgyfás felvillanás.

Lecsengés: gyümölcsös, tölgyfás

Szép és ízletes whisky, hétvégi délutáni tanuláshoz, olvasáshoz biztos ezt innám.

Az Arran 14 éves változata a poszt megírásának pillanatában 15-18 ezer forint közötti áron kapható, erős különbséget mutatva a hazai webshopok kínálatában.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9214318005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása