A whisky alaptípusai

57b8f121f210f.jpgA beköszönő posztban említett tömegwhiskyk, amikkel először találkozunk...na igen. Sokaknak véglegesen ez marad a benyomásuk a whiskyről. Őket meg is kell hagyni ebben a világban. Az érdeklődők, akik tovább akarnak lépni egy másik szintre, jó tudni, hogy milyen whisky alaptípusok léteznek, avagy: mi is van a pohárban?

 

Whiskyt gyakorlatilag a legtöbb gabonából és pszeudogabonából lehet készíteni:

  • árpa
  • búza
  • kukorica
  • rozs
  • zab
  • köles
  • cirok
  • tönkölybúza
  • tritikálé
  • quinoa
  • hajdina
  • rizs
  • teff

Igen, tudom, a feléről még csak nem is hallottál, vagy ha igen, akkor sem tudod, hogy az állatoknak adják-e takarmányként, vagy az újkori konyha egyik alapanyaga, netán seprű készül belőle. Maradjunk annyiban, hogy a skót whisky alapvetően

árpából

készül. Az amerikai whiskey pedig kukoricából.

De milyen whiskytípusok vannak? Nézzünk néhányat:

SINGLE MALT

A skót whisky alaptípusa. Egy adott whiskylepárló terméke, kizárólag malátázott árpából. Csakis. Semmi más nincs benne.

Skóciában whiskynek csak azt az italt lehet hívni, amit Skóciában készítettek malátázott árpából és vízből,  legalább 3 évet töltött 700 literesnél kisebb tölgyfahordóban (végig Skóciában) (The Scotch Whisky Regulations 2009 / UK Parliament)

SINGLE GRAIN

Ez is egy adott lepárló terméke, de nem kizárólag árpából, hanem lehet benne más is. Például búza. Vagy lehet csak búzából. Vagy másból.

BOURBON

Az amerikai whiskey, gyakorlatilag az USA nemzeti itala. Csak azt a whiskyt hívhatják bourbonnek, ami teljes egészében az USA-ban készül, minimum 51% kukoricát tartalmaz, új tölgyfahordóban érlelik minimum 2 évet és még pár szabály. Egyszerű, nem?

BLENDED

A "tömegwhiskyk". Ilyen a Johhnie Walker, a Ballantines, a Chivas Regal is. Mi az a blend? Angol szó, jelentése keverék. A blended whiskykben több lepárló single malt whiskyje és grain whiskyje van összekeverve. A Johhnie Walkerben állítólag több, mint 40 féle whisky van. Nem gondoltad volna, mi?

Ezzel a négy alaptípussal jó, ha tisztában vagy. A készítésük más tészta, de egyelőre idd és élvezd, ami a poharadban van. Mindenre sor kerül.

További áttekintés a The Whisky Curator blog idevágó posztjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5413410245

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van új a pohár alján 2017.12.04. 10:51:25

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A kulturált alkoholfogyasztás elkötelezett híve - ott a szlogen minden italgyártó címerén. A mennyiségi ivók meg le vannak szarva? Nálunk nincs megkülönböztetés. A Heti sajtó sajtó mindenkihez szól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása