139. Féis Ile 2021 reloaded – 6 whisky a 2021-es fesztivál kínálatából

feis_ile_2021_reloaded.jpg

Bár előre nem terveztem dedikált hetet az eseménynek, mégis úgy alakult, hogy belevágtam egy nyár eleji füstös kalandba, és tematikusan kerestem a kapcsolódást a szigethez. Jó alkalmat adott ez a pár nap arra is, hogy rendezgessem Islay mintáimat és arra is, hogy ezzel a poszttal köszönjünk el az idei fesztiváltól, ha már személyesen nem lehetünk ott.

A mostani gyűjtés azonban nem idei, hanem a 2021-es fesztivál évéből származó palackozásokat tartalmaz, amiket többen együtt kóstoltunk egy Dramtagozat különkiadás formájában. 2021 még covid-év volt, a lockdown valamilyen formája folyamatosan ott lebegett a fejünk fölött. A Brexitet épphogy kihevertük, de a whiskyt nem lehet megállítani, így nem kevesebb, mint öt Féis Ile 2021 palackozást tudtunk megkóstolni. A hatodik pedig más úton került hozzám.

A sorrendet nem én határoztam meg, így alább a kóstolás menete szerint következnek a whiskyk.

Lagavulin 13yo Port Seasoned Cask Finish, Feis Ile 2021 (56,1%)

A korábbi posztban kóstolt anonim Lagavulinok után akartam berakni ezt a hivatalos palackozást, de mégis úgy döntöttem, hogy itt lesz jó helye. Vissza tudok kötni amazokra, bár ezt előbb kóstoltam és tetszett is.

Szín: arany – meglepően világos egy port finishhez, nem ehhez van szokva az ember:) Illat: azért nyilván érezni rajta ezt a port finist, még ha nem is tudjuk, mennyi ideig tartott. Az Offermann kiadáshoz képest lényegesen édesebb illat fogad. A füst medicinálisabb, mögötte viszont aszalt pirosbogyós gyümölcsök, marcipán, pirított cukor, levegőzés után jódosabb, fertőtlenítősebb. Íz: kirobbanó édes füstösség; méz, karamellizált cukorba mártott fa, égett lekvár, mézes pácban készült sülthús (nem szalonna, a Laga nekem sosem volt füstölt szalonna).

Lássuk vízzel is: az illatnak abszolút elvitte az élénkségét, de megjelent benne egy kis keménycukor; ízben viszont megmaradt az egység, ami az édes ízt, a karamellizált cukrot és a fűszereket jelenti, csak sokkal lágyabb lett.

Összegzés: ez nekem nagyon tetszett, bontanám, innám.

Laphroaig Cairdeas Pedro Ximenez Cask Finish Féis Ile 2021 (58,9%)

Az első Cáirdeas palackozás 2008-ban jelent meg, azóta már számtalan verzióban elkészült a barátság maltja, hiszen a Cáirdeas jelentése nem más, mint barátság. Nem könnyű hozzájutni: a régebbi kiadások jóval kisebb mennyiségben jelentek meg, mint a mostaniak, de a frisseket is hamar elkapkodják és persze áron felül értékesítik.

Szín: vöröses borostyán, a legsötétebb az egész sorban Illat: elsőre a festett-lakkozott kerítés ugrik be:) ehhez jön még pácolt hús, meggyes-kakaós sütemény, újságpapír, aszalt áfonya és szilva, édes mogyorókrém a háttérben, érlelt édes szalámi. Íz: na ez itt kezd nagyon érdekes lenni: hársfatea vagy valamilyen gyógynövény, aminek teaként van ilyen íze, elképesztően hozza ezt; meggyes étcsokoládé, fűszeres hús, füstölt szalámi édeskés utóízzel, majd vissza-visszatér ez a gyógynövényesség…Lássuk mit hoz vízzel + levegőzött is már eleget. Illatban megmarad a gyógynövényes-aszalt gyümölcsös vonal, fémességgel kiegészülve. És ízben is, gratulálok. Talán annyi, hogy így, hogy lágyul, jobban lehet a füstösségre figyelni.

Nemhogy nem okozott csalódást, egyenesen jó volt. Így, ahogy még elidőzök a pohárral, így lesz füstölt sonkás.

Caol Ila 12yo Moscatel Finish Féis Ile 2021 (57%)

Hordóerős Caol Ila, a Distillers Editionből megismert Moscatel finishhel. A palackszám itt 4000 alatti, szemben a Laphroaig 30 ezres számával, azonban még ezt a palackot is el lehet csípni, ha valaki a jegyzetem után kedvet kap hozzá.

Szín: arany Illat: az első illatolás kakaóport és pirított cukrot hoz, majd öreg, nagy faláda, amit egy bőrrel takartak le, használt bőr, majd megjelenik alatta a tejkaramella. A füst egyáltalán nem erős, végig ott van az illatok mellett. Íz: tényleg mintha a 12 éves alapot innám, de sokkal mélyebb karakterekkel és sokkal édesebb is, nyilván a Moscatel miatt. Csokis nápolyi, grillázs, a korty közepén friss áfonya; közben itt is végig ott van a füst és egyáltalán nem érzem, hogy 57%-ról beszélünk, csak a legvégén. Vízzel felüt egy vegyszeres gőz, mint amikor kibontasz egy sósavat, ízben mérséklődik az édesség, megjelenik a hamus, jódos karakter, a csokis nápolyi még ott van, de nem az igazi.

Ez úgy jó, ahogy van, 57%-on.

Bunnahabhain Móine 2013 Bordeaux Cask Finish, Féis Ile 2021 (59,5%)

A Bordeaux és úgy általában a vörösboros finisek be szoktak jönni, azonban vigyázni kell, melyik whiskynél nézzük. Sajnos sok olyan emlékem van, ahol a vörösbor agyonnyomta a maltot és tulajdonképpen whiskybe öntött bor érzésem volt. A Bunnahabhain viszont stabil malt, alapkiadása kiváló belépő szintű Islay whisky, bár nem füstös (van neki olyan is, mint pl. ez a Móine). Független palackozásban megjelenő, Staoisha név alatt futó füstös Bunnahabhainok jók szoktak lenni, persze nagyban függ a szelektortól. 

Szín: vörösréz, nem olajos, a hordóerősség ellenére könnyen folyó állagú. Illat (tisztán): sült sütőtök, nyomdai papírlap, régi bútor, de végig ott van a karamellizált cukor. Földes-kátrányos füstösség. Vízzel: jódos-kénes-fás füstösség. Íz (tisztán): karamellizált, pácolt hús ugrik be, olivaolaj. Erős fás íz, kávé, ánizs mutatja magát. Vízzel ugyanez, csak gyengédebben, a hordós íz valamivel erősebb lesz, a füsttel együtt.

Bunnahabhain, Bordeaux, peat – mi baj lehet?

Bruichladdich Laddie Origins Féis Ile 2021 (56,3%)

A Bruichladdich ezen kiadása a jelenkort hivatott megjeleníteni a sorban, mégis a múltra utal vissza, hiszen a Laddie 20 évvel ezelőtti újranyitásának állít emléket. A palack formabontó, nem a megszokott oldschool, mint ahogy maga a Laddie sem az. Ha már transzparencia, mit lehet tudni a whiskyről? 13 hordó, 12 évjáratból, amiben van Islay Barley, organikus skót árpa, az első saját biodinamikus művelésből származó árpájuk és még háromszoros lepárlású Laddie is. A hordótípusok bourbon, PX, Sherry, Cognac, Sauternes, Chenin Blanc, Pauillac.

Illat: gabonás, majd húsos, végül parfümbe hajlik. Zabpehely, fűszeres hús, sós karamell, borsmenta, kajszibarack héja, méz. Vízzel: megjelenik a fa és tovább gabonásodik. Érezhető a sokféleség, ha ügyesek vagyunk, ki is érezzük. Íz: tömör, olajos, krémes karakter. Öreg hordó, nedves fa, mandula, mézbe mártott mandula, gyömbér. Oldschool whiskykre emlékeztető. Vízzel: virágos, édes és fás egyszerre, ízkavalkád. Még talán citrusok is megjelennek a végén.

Számomra nem ez volt a legkiemelkedőbb az öt közül, de úgy gondolom, hogy ahogy mindegyik fesztiválpalackozás, ez is a whiskytörténelem része, már csak annak okán is, hogy a lepárló egyik évfordulójához köthető.

+1:

Kilchoman Féis Ile 2021 (56,3%)

Islay legkisebb főzdéje hat bourbonhordó és két oloroso sherryhordó tartalmát házasította a feztiválkiadáshoz. 2011-es és 2012-es évjáratok és mindössze 2832 palack készült belőle.

Illat: első illatolásra szénapadlás, ahol szétlocsoltak egy kis olajat is. Motorolajat természetesen. Mégis inkább az édesség dominál. Vanília és barack, talán fahéj és vajas keksz tűnik még fel. Friss menta csatlakozik még, hogy egyébként tipikus Kilchoman profilba rendeződjön a többi aromával. Vízzel a füst hamusabbá válik és friss fa csatlakozik még mellé. Íz: itt azért jobban megjelenik az a pirított cukor, amiben az illatnál nem voltam biztos. Fahéj, édes füst, a sherrys fanyarság csak később köszönt be. Ahogy a citrusok is. Na meg az átitatott fásság. Mit kínál vízzel? Itt is a füstösség jobban előtérbe kerül, grillázs, dió és a végére tekintélyt parancsolóan berobban a hordóerősség, még így is. Lecsengésében lenolaj, mandulaolaj.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2318137448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása