138. Ardbeg Day ismétlés - villámposzt
Fèis Ìle 2023 különkiadás

ardbeg_day_kiadasok_2021-2022.jpg

A Féis Ile keretében szombat volt az Ardbeg Day. Mivel az idei Ardbeg Day kiadás, a Heavy Vapours még nem áll rendelkezésemre, fussuk át gyorsan az utolsó kettőt.

Ardbeg Scorch (Ardbeg Day 2021) (46%)

A virtuális térbe költözött életünk második évének Ardbeg Day kiadás volt ez. Ardbeg Scorch. Játék a szavakkal. Ardbeg’s korcs? A kicsi-nagy szörnyeteg, a Wee Beastie arconvágása után vajon a perzselő sárkány-unokatesó felperzsel majd engem is? Az erőteljesen kiégetett hordókban érlelődött Adbeg állítólag a korábbi Alligator kiadáshoz hasonlít. 

 

Szín: arany. Végigforgatva a pohár belsején látszik, hogy szép olajos, rendesen. Illat: az első dolog, ami eszembe jut, amellett, hogy érzem a hamus-jódos karaktert: fahéj. Fahéj nagy mennyiségben. Vásznak, egy kis gépzsír, olajos rongy, higító, de ez nem a régi, oldschool műhely, hanem egy mostani sufniműhely, ahol eldobott csokipapír van a villáskulcsok között. Íz: a fahéjas íz itt is visszaköszön: fahéjas csiga, édes füstölt sonka (pácolt), céklamártás, nyilván a füst az végig töményen jelen van; pirított cukor, grillázs…Vízzel pedig érkezik a csavarlazító, a gépolaj az illatban (tehát eltűnnek az édeskés jegyek), ízben viszont maradnak, csak fásabbak lesznek.

Van egy érdekes, füstölt húsos lecsengése és az illat, ami megmarad, a zsarátnok és az elmaradhatatlan füstölt sonka.

Ardbeg Ardcore (Ardbeg Day 2022) (46%)

A 2022-es, extrémre pörkölt malátával készült, punkos vonalat kapott kiadás (érdemes egymás mellé tenni a különböző limitált Ardbeg kiadásokat és megvizsgálni, melyik miről akar szólni, kötni hozzá egy történetet, hírt, bármit. Érdekes dolgok jönnek ki belőle. A marketing, az valóban erős arrafelé).

 

Szín: halványsárga, világos arany Illat: elsőre nem is üt át, ami aztán nyilvánvaló lesz, a száraz, kemény fa, bors, menta, füstölt hús, pörkölt szegfűszeg, fűszeres bbq szósz, hamu…a víz az illatban is felerősíti ezt a zsarátnokos – elszenesedett fás karaktert. Íz: na itt egyértelműen kátrány, cigarettahamu, zsarátnok – mintha hamutartóba nyalnék egy kis elszenesedett fával megtámogatva. Igen, elszenesedett fa, ez a helyes kifejezés. Amit kissé megsóztak. Vízzel még durvábban csípős, pezsgő, ficánkoló párlattá válik, sós hamu, egy kis csoki, mentol, maláta és bors…

Egyébként tényleg egy kicsit punkosra sikerült – ha ők mondják… Az erősen pörkölt maláta megtette a hatását, de ezt úgy lenne érdemes megvizsgálni, hogy összekóstoljuk egyrészt egy nem füstös roasted malttal, illetve melléteszünk egy Ardbeg 10 évest. Mivel épp egyik sem volt nálam, be kell érnetek ennyivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2418138506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása