137. Secret of Islay - Lagavulin álruhában
Fèis Ìle 2023 különkiadás

secret_of_islay.jpg

Most, hogy Féis Ile van, végre találtam egy jó alkalmat és elővehettem ezeket a régóta tartogatott független palackozású Lagavulin mintákat. Mindkettő más sornak a része volt, de én kitéptem a keretből, mint valami lopott festményeket és a hónom alá csaptam őket, külön leültem velük, hogy megismerkedjenek. A címkékre pillantva a festmény-kapcsolat nem is volt annyira elrugaszkodott…

A Lagavulin általában hivatalos palackozások formájában jön szembe: az alap 16 éves, aminek már bődületes ára van itthon, az évenkénti 12 éves hordóerős kiadás a Diageo Special Releases sorozatban, különböző finishekkel ellátott limitált palackozások, Offermann, Féis Ile – van minden. Nem volt fókuszban ez a malt, de nem is igazán adódott lehetőség sem, hogy  tucatjával szülessenek a kóstolójegyzetek. Néhány újabb kori kiadást azért sikerült bedolgozni. Hozzáteszem, érdemes lenne vele foglalkozni, mert Islay nagyjainak kellő múltja van ahhoz, hogy egy élet (na meg bankszámla) is kevés legyen felfedezni.

Belövő dramnak egy régebbi Laga 16-ot alkalmaztam, aminek bőven volt ideje lélegezni, nyújtózni a palackban (ez is érdekes ám egy whiskynél, amikor sok időt tölt együtt oxigénnel az üvegben és változik). És most értettem meg, így összeillatolva a három whiskyt előttem, jött a kapocs, jobban helyre került egy karakter.

De lássuk a whiskyket! Mint írtam, mindkettő valamilyen sornak a része volt. Mindkettő német független palackozó kínálatából válogatott. Az egyik egy sherryhordós, a másik egy Marsala hordós palackozás, utóbbi csak finish.

Lochan Sholum 2003 (14yo) Maltbarn No. 95 (50,3%)

A német Maltbarn független palackozótól érkezik ez a 14 éves. A Maltbarn 2012 óta létezik, Martin Diekmann alapította. Kis, családi vállalkozásként üzemel, de a whiskyjei annál nagyobbak…Ők is a minőséget helyezik előtérbe a hype-pal szemben.

Szín: világos borostyán Illat: első illatolás műanyag abrosz, kréta, karbid, a sherry szinte nem is jön. A füst is ilyen égő műanyag, de szinte észre sem veszem. Talán már megszoktam, talán nem is olyan erős. Ehelyett kapok krétaport, vakolatot és citrusokat. Vízzel ez utóbbi még jobban kijön. Íz: itt is citrusok, mineralitás, tökmag, vakolat, a füst is megérkezik persze. Vízzel jönnek a gabonás jegyek, nyers tészta, só, bors. Már csak egy kis kolbászt és kenyeret kérek…ja nem.

Jó, érdekes élmény, megtesszük kiindulási alapnak, mert az eddigi egyetlen független Lagavulinom az egy 21 éves Adelphi palackozás volt, amiről sokaknak van jó emléke. És azért az más volt.

Tempting Tanya 2008 (12yo) Anam na h-Alba (54,9%)

Szintén német banda, az Anam na h-Alba palackozása. A név annyit tesz: the soul of Scotland, azaz Skócia lelke. A palackozó egy évvel a Maltbarn előtt, 2011-ben indult Thomas Skowronek által, aki addigi munkáját elveszítve vágott bele a bizniszbe, létrehozva a Ruhr-vidék első ilyen kezdeményezését. Azóta már egy társa is lett, Christian Priess személyében.

Ez a whisky a Budapest Whisky Társaság online tagozatának, a Malting Floornak az egyik kóstolósorában szerepelt, melyet a Dramazin online whisky magazin egyik szerkesztője válogatott. Lagavulin Marsala finissel.

Szín: vöröses borostyán Illat: mindaz, amit illatolsz a Lagavulinban, a műanyag viaszosvászon, amire kiömlött egy kis málnaszörp. Szépen jön a füst és a kátrány is. Száraz, már-már csípi a torkomat így illaton keresztül is. Faszén füstje, fakéreg. Még átsejlik valami cseresznyés gyümölcsösség. A víz nem sokat tört rajta, lágyította csak ezeket a jegyeket. Íz: nedves hamu és málnaszörp, átázott fa, mogyorós csoki, szőlő. Szép így víz nélkül, erősen is, tetszik. A füst mindent elborít aztán, pezseg és leuralja a nyelvet, még valami medicinális karaktert is felfedezni vélek. Vízzel gyógynövények, édes lekvár, most lett egyben szerintem.

Hát most lehet azt mondani, hogy a finish elfed, meg dominál, de nekem ez kifejezetten ízlett. Persze az jut eszembe, hogy egy refill bourbon single cask Laga, ha lenne nálam, az de jó lenne. Majd eljön annak is az ideje.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2118137434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (133) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (145) Címkefelhő
süti beállítások módosítása