119. Régi és új barátok
Glenfiddich 15 Solera és GlenAllachie 8 éves

regi_es_uj_baratok.jpg

A munkám és a blog írása mellett egyetemet végzek, hogy technikailag is megalapozzam a tudásom az italok világában. Az utolsó vizsgaidőszak végeztével az embernek több ideje jut a barátaira is, akiket annyira elhanyagolttá tesz az állandó malomkerék, a munka, az utazás és a tanulás gyilkos egyvelege. A régi barátok felkeresése mindig öröm: ott folytatjuk, ahol előzőleg abbahagytuk, esetleg újra átveszünk egy-két témát, könnyesre röhögjük magunkat a régi poénokon és az újakon is, de a lényeg, hogy sallangoktól mentesen nézünk egymás szemébe. Számíthatunk a másikra, mert tudjuk, mit fogunk kapni.

A Glenfiddich, úgy is mint a világ legnagyobb mennyiségben eladott single maltja, népes korjelölt alapsorral bír. A 12 éves, zöld üveges alapkiadást szinte mindenki látta már, vagy ismeri. Olyan, mint a buszsofőr, a kerületi hentes, Marika néni a sarki fűszeresből. Ismerősként üdvözlöd és tudod, hogy mit fog mondani. Néha lehet, hogy előad egy még nem hallott történetet, de azért az ritka. Aztán vannak idősebb tételek is, akikkel ritkábban találkozol. A régi barátaid is ilyenek, kevés időd jut látogatni őket. Az ember hajlamos is elhanyagolni a jól bejáratott kapcsolatokat. A 15 éves – sajnos szintén 40% abv-n palackozott – whisky az első 15 éves whisky, amely belépett a single maltok top10-es listájára, ami az eladott mennyiséget illeti. Készítésének, házasításának technikája a Glenfiddich lepárlómestere által kitalált és 1998 óta alkalmazott ún. solera vat, amely a spanyol sherry bodegákat idézi meg, ugyanis sosem ürítik ki, mindig félig van a szűzhordókban finiselt, korábban európai tölgyből készült sherryhordókban és amerikai bourbonhordókban érlelődött párlattal. Ebből kerül ki a konzisztens minőséget ilyen szinten kötelezően hozó palackozás, ami már több ráncfelvarráson esett át az évek alatt.

Glenfiddich 15 éves 'Unique Solera Reserve' (40%)

Illat: jól hangsúlyozott és egyből előtörő édes illat – tutti-frutti, gumicukrok, gömbrágó; szabályos, konstans. Csak levegőzés után jelennek meg a sherrys jegyek és parfümösség.

Íz: tejcsokis tészta, majd étcsoki az édesebb fajtából, porcukor. Gyógynövények érkeznek ezután, csokis parány. Talán vegetális is egy kicsit.

Lecsengésében csokoládés, de hagy a gyógynövényekből is mellé.

Könnyen és jól iható, kiszámítható – ez a jó szó rá. Mint egy régi barát, akit már jól ismersz. Persze ettől még nem feltétlenül kell kiszámíthatónak lennie, de nem is biztos, hogy a legnagyobb őrültségeket a régi, kiszámítható barátaiddal éled át…

…hanem mondjuk az új barátaiddal? Életed évtizedei során számos új emberrel találkozol, akik közül egyre kevesebben lesznek olyan igazi barátok, mint a régi barátaid. Néha viszont egy-két régi barátság megszűnik, felbomlik, elmúlik, ez az élet rendje, mondhatnánk. A sok megismert új emberrel pedig alkalmi vagy hosszabb távú kalandjaink születhetnek, melyre idősebb korunk okán talán jobban emlékszünk majd. És nem is biztos, hogy a fitalabb éveinket idéző elvetemültségek lesznek ezek (bár miért ne?), hanem inkább érettebb, minőségibb szórakozások.

A GlenAllachie Billy Walker alatt a kvázi elhanyagolt, néha egy-egy elszórt kiadással bíró, számomra teljesen jellegtelen whiskyből egyfajta tényezővé vált az újkori, sherried maltok világában. Lerakott egy korjelölt alapsort, évente több ízben limitált kiadásokkal, single cask megjelenésekkel is jelentkezik, amolyan „walkeresen”, ahogy láttuk már korábban a mester keze alatt fejlődő márkáknál.

Ebbe a korjelölt alapsorba érkezett meg egy 8 éves kiadás, ami állandó lesz a kínálatban. Egy olyan korban érkezett, amikor már nem ritka, hogy 12 éves, hivatalos palackozásokért is 20 ezer forint fölötti összeget kell leszurkolnunk. Enyhítheti a minőségi, korjelölt single maltok fájdalmas árait, bár itthon ez a palackozás is 17 ezer forint környékén nyitott. Na de a 15 éves meg lassan eléri a 30-at.

Lássuk, leszünk új barátok?

GlenAllachie 8 éves (46%)

Szín: vörösréz

Illat: könnyen fogyasztható sherrys illatokkal nyit; papírlap, trópusi gyümölcsök, vörösáfonya, szőlő, karamella, majd a végén talán egy kis kávé érezhető. Érdekes, hogy vízzel sem hagy alább az édesség.

Íz: mazsolás kalács, ami először eszembe jut. Majd kis fűszeres hús, fehérbors, cseresznye és csokoládé együtt. Vízzel – nem sokkal – nekem itt el-eltűnnek a gyümölcsös tónusok és a helyüket inkább a sherrys jegyek veszik át: műanyag, csokoládéval bevont sütemény lekvárral töltve.

Az a helyzet, hogy nem okozott csalódást a whisky, de úgy ítélem meg, hogy 1-2 találkozás, netán egy összekóstolás a 12 évessel nem fog ártani. Mindenesetre eltettem a "jó fogyasztani" kategóriába.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9417872385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) Skócia (132) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása