112. Mosstowie 1970
Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice

1628440706956.jpgA Miltonduff Distillery ma a Chivas Brothers és így a Pernod Ricard tulajdonában van. A Ballantine’s egyik fő single malt alkotórésze. A lepárló azonban 1936 és 1987 között a kanadai Hiram Walker & Sons tulajdonában volt.

Ez idő alatt – hogy még szélesebb igényeket tudjanak kielégíteni a blenderek felé – 1964-ben 2 db ún. Lomond stillt (a hagyományos pot stillhez hasonló, egyenes nyakú, abban több szinten rektifikáló tányért tartalmazó lepárlóberendezés) telepítettek a lepárlóba. Az ezeken az üstökön lepárolt whiskyt Mosstowie néven forgalmazták. Hivatalos palackozása nem volt, hiszen elsősorban a blendereknek kínálták, de több független palackozó kínálatában találhatjuk meg évjáratait. Nem sokat, hiszen 1981-ben leszerelték ezeket a lepárlóüstöket, így a Mosstowie mindössze 16 évet élt meg.

Arról nincs információm, hogy ehhez a whiskyhez más alapanyagot (értsd más fajta árpát, esetleg élesztőt) használtak volna, mint az akkori Miltonduffhoz. Nem is kóstoltam ezekből az évekből származó Miltonduffot, pedig mindenképp érdemes lenne összekóstolni a kettőt.

A Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice sorozata az egyik legrégebbi független palackozás a skót whisky világában. Címkéje több, jól ekülöníthető korszakra oszlik, melyeknek gyűjtők, whisky geekek között kifejezetten szakértői vannak. Nem véletlen, hiszen ebben a szériában nem egy legendás palackozás látott napvilágot. Persze azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a független palackozók közül az elgini Gordon & McPhail rendelkezik a legnagyobb készlettel. Történetük, palackozásaik külön posztot, posztokat érdemelnének.

Szín: világos borostyán
Illat: öreg faláda és cukormáz volt először érezhető, majd átfordult egyre édesebb illatokba: gyümölcskosár, mézes alma, jaffaszörp, új pamut anyagok, sárgadinnye. Végig átható gyümölcsösség és édesség, ami jelentősebb levegőzés után is megmarad. Az ízben később észlelt karamellizált cukor jó 10-15 perc levegőzés után jön elő.
Íz: itt már nem annyira édes, mint illatban, de gyümölcssaláta, diós zabkeksz, maláta, régi papírlapok és poros rongy, némi levegőzés után karamellizált cukor, nedves fa.

Többször tapasztaltam, hogy ezek a régi maltok nagyon itatják magukat, ez most sincs másképp. Egy fél üveggel most azonnal el tudnék kortyolgatni belőle a vasárnapi pihenés alatt. Ne gondoljuk, hogy ezekhez nehéz hozzájutni: aukción, vagy másodkézből rengeteg ilyen régi palackozást lehet szerezni, mini formában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2516654252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása