A Miltonduff Distillery ma a Chivas Brothers és így a Pernod Ricard tulajdonában van. A Ballantine’s egyik fő single malt alkotórésze. A lepárló azonban 1936 és 1987 között a kanadai Hiram Walker & Sons tulajdonában volt.
Ez idő alatt – hogy még szélesebb igényeket tudjanak kielégíteni a blenderek felé – 1964-ben 2 db ún. Lomond stillt (a hagyományos pot stillhez hasonló, egyenes nyakú, abban több szinten rektifikáló tányért tartalmazó lepárlóberendezés) telepítettek a lepárlóba. Az ezeken az üstökön lepárolt whiskyt Mosstowie néven forgalmazták. Hivatalos palackozása nem volt, hiszen elsősorban a blendereknek kínálták, de több független palackozó kínálatában találhatjuk meg évjáratait. Nem sokat, hiszen 1981-ben leszerelték ezeket a lepárlóüstöket, így a Mosstowie mindössze 16 évet élt meg.
Arról nincs információm, hogy ehhez a whiskyhez más alapanyagot (értsd más fajta árpát, esetleg élesztőt) használtak volna, mint az akkori Miltonduffhoz. Nem is kóstoltam ezekből az évekből származó Miltonduffot, pedig mindenképp érdemes lenne összekóstolni a kettőt.
A Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice sorozata az egyik legrégebbi független palackozás a skót whisky világában. Címkéje több, jól ekülöníthető korszakra oszlik, melyeknek gyűjtők, whisky geekek között kifejezetten szakértői vannak. Nem véletlen, hiszen ebben a szériában nem egy legendás palackozás látott napvilágot. Persze azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a független palackozók közül az elgini Gordon & McPhail rendelkezik a legnagyobb készlettel. Történetük, palackozásaik külön posztot, posztokat érdemelnének.
Szín: világos borostyán
Illat: öreg faláda és cukormáz volt először érezhető, majd átfordult egyre édesebb illatokba: gyümölcskosár, mézes alma, jaffaszörp, új pamut anyagok, sárgadinnye. Végig átható gyümölcsösség és édesség, ami jelentősebb levegőzés után is megmarad. Az ízben később észlelt karamellizált cukor jó 10-15 perc levegőzés után jön elő.
Íz: itt már nem annyira édes, mint illatban, de gyümölcssaláta, diós zabkeksz, maláta, régi papírlapok és poros rongy, némi levegőzés után karamellizált cukor, nedves fa.
Többször tapasztaltam, hogy ezek a régi maltok nagyon itatják magukat, ez most sincs másképp. Egy fél üveggel most azonnal el tudnék kortyolgatni belőle a vasárnapi pihenés alatt. Ne gondoljuk, hogy ezekhez nehéz hozzájutni: aukción, vagy másodkézből rengeteg ilyen régi palackozást lehet szerezni, mini formában is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.