109. Arran Small Batch series - Fino Sherry Casks
Bottled for Sweden

arran_fino_sweden.JPGA tavaly, 2020-ban 25 éves Arran átlag hazai közönség előtt kevésbé ismert palackozásai ezek a Small Batch kiadások, amelyek valamilyen különleges érlelésről szólnak az én olvasatomban. Általában valamely piacra, esetleg szaküzletnek palackozzák őket, ahogyan az majd 5 részes kóstolósorozatunkban látható is lesz.

A kóstolt tétel egy teljes időben - 9 évig - Fino sherry hordós érlelés. Több hordó tartalma egyesült itt, a címke is többes számban fogalmaz: casks. A Fino sherry a sherry alapvetése, tulajdonképpen olyan sherryről beszélünk, ami az érlelés során kialakuló élesztőréteg, a flor alatt érlelődik. Száraz, fehér sherry és a hordója általában jól áll a whiskynek. A whiskyt a svéd piacra palackozták, ez a címkén is nevesítve szerepel. A hazai, magyar piacon inkább single cask palackozások találhatóak, amelyek specifikusan egy-egy kereskedőnek készültek és persze a már agyonszerepeltetett Tokaji hordó...

Az Arran Small Batch kiadások jól reprezentálják, hogy milyen az, amikor egy whiskyt felöltöztetünk valamilyen ruhába (ami ebben az esetben a hordós érlelés) úgy, hogy az akár teljesen elfedje a whisky eredeti karakterét. Bár ebben a palackozásban talán még nyomokban tetten érhető valami. Tömény, de érdekes ízélmény.

Arran Small Batch - Fino Sherry Casks (bottled for Sweden) / 54,2% abv.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Arran Distillery

Szín: mély borostyán

Illat: a Fino-s, állott vizes illatokkal nyit (mintha a hévízi tófürdőben járnék a folyosón), majd kávé, gyógyvíz, csoki, a sherrys tintás jegyek váltogatják egymást. A Fino finishekhez képest nyilván töményebb.

Íz: nagyon hordós; a sherrys jegyek nem intenzívek, hiszen Fino érlelésről beszélünk; de az alkohol erősen van jelen. Selymes, pezseg egy kicsit a nyelven. Fertőtlenítő, mogyoróvaj, fa, égett gyufa. Sok fa. Kéri a vizet.

Vízzel: édesedik, de azért ne számítsunk cukorrobbanásra. A sherrys jegyek kikukucskálnak a pohárból, ízben még mindig ott az alkohol, túl intenzív. Lecsengésében is fa, kávé.

Érdekes Fino érlelés, de mostanában nem vagyok rajta a túlzottan sherrys maltokon.

Ez az Arran Small Batch palackozás főleg Svédországban volt elérhető, de néhány másik shopban is meg lehetett vásárolni. Már nem kapható, de nyitóára valahol 60-70 Euró környékén volt.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

flor_1.jpg

Flor képződése; forrás: Wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr7716364862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) Skócia (132) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása