97. Kilkerran Work in Progress 5. - Bourbon Wood

kilkerranwip5.jpgA Kilkerran 12 éves alapkiadásához vezető utat szépen kikövező Work in Progress sorozat ötödik darabjánál már külön bourbonhordós és sherryhordós palackozás is született és ez a tendencia folytatódott is a sorozat hatodik, majd hetedik tételénél. Maga a zászlóshajó, a 12 éves is ezen kétféle hordós érlelésből lett megalkotva, 70% bourbon, 30% sherry arányban. A whisky 9 éves és 9000 palack készült belőle, akárcsak az előző posztban tárgyalt negyedik kiadásból.

Campbeltown saját jogán megérdemli, hogy önálló whiskyrégió legyen, mert ott járva minden utcát átjár a whiskytörténelem. Ebben az évtizedben, amikor az új lepárlók kiadják éppen whiskyvé érett párlataikat, a Kilkerran azt az utat választotta, hogy végigvezet minket a saját útján, tudva azt, hogy amire koncentrálni kell, az a 12 éves lesz. Ami egy, az akkori viszonyok között is jónak mondható áron került a polcokra - talán azóta sem volt ilyen olcsó debütáló alapkiadás a piacon egy kultikusnak számító vidékről, egy olyan lepárlóból, akik mögött ott áll a nagy testvér, a Springbank szaktudása...

Kilkerran Work in Progress 5. - Bourbon Wood / 46% abv.

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery

Szín: arany

Illat: enyhén tőzeges, vanília, kovászos tészta, menta, öreg fiókok belseje, vásznak.

Íz: egyből hozza a tőzegességet és valamit, amit csak a campbeltowni whiskyknél lehet érezni...nem tudom artikulálni, de egyfajta marinális-kovászos jelleg; friss bőr és olaj, tömény lekvár, kissá száraz.

Vízzel szépen lágyul a tőzegesség, citrusok, friss bőr; ízében malátás, viaszos jegyek veszik át a terepet.

2020 második fele abszolút a bourbonhordókról szól nálam. Valahogy idegenkedek a heavily sherried tételektől mostanában, amit betudok egy átmeneti ízlésbeli változásnak, így ebbe az időszakba tökéletesen beleillett ez a Kilkerran. Kell még íze van!

A Kilkerran Work in Progress 5. bourbonhordós kiadása is kapható még pár helyen, nagyjából 90-120 Eurós áron elérhető, amikor írom ezt a posztot, de másodkézből is hozzá lehet jutni.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4016217140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) Skócia (132) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása