96. Kilkerran Work in Progress 4.

kilkerranwip4.jpgMaradjunk Campbeltownban, hiszen a Covid miatti lepárlóbezárások miatt a Springbank istálló 2020-as maltjai kis késéssel érték el piacokat, így a magyar piacot is. Érkeznek az új kiadások, többek között a Kilkerran Heavily Peated Batch 3., a Glengyle Distillery tőzeges variánsának legújabb palackozása, amit nemsokára meg is kóstolunk itt a blogon. Ez ismét remek alkalmat teremt, hogy elmélyedjük a Kilkerranban egy kicsit. (Korábbi Kilkerran kóstolások itt és itt, vagy itt.)

A Kilkerran 12 éves palackozása 2016-ban jelent meg először, de felvezetve ezt a kiadást, a lepárló egy sorozattal jelentkezett, ami a Work in Progress kódnevet kapta és 2009-ben debütált. A sorozat hét variációt élt meg, szépen megágyazva a 12 évesnek. Végig tudtuk követni a malt fejlődését. Most ugyanez történik a Heavily Peated esetében is, évenként valószínűleg egyre idősebb lesz a whisky, mígnem elérkezünk egy korjelölt tőzegelt palackozáshoz. A Kilkerran egy rendkívül szerethető whisky, nagyon jól gyűjthető, nemcsak azért, mert jól követhetőek a megjelenések, hanem mert a Work in Progress kiadások még mindig emberi áron elérhetőek a másodlagos piacon, értsd másodkézből. A lepárló 79 évig zárva volt, így bár története 1872-ben kezdődött, mégis egy újkori campbeltowni főzdének mondható, ahogy ma ismerjük.

Vannak, akik nem rajonganak annyira a transzparenciáért: hát itt nem is kapunk belőle sokat. A whiskyről az az információ áll rendelkezésünkre, hogy 70%-ban bourbonhordós, 30%-ban sherryhordós érlelésekből lett megalkotva, 8 év körüli és 9000 palackkal készült belőle 2012-ben. De itt most ez elég nekünk egy jó malt kóstolásához. Valahogy Campbeltown esetében megszoktuk, hogy egyébként jó whiskyket kapunk és a hordóinformáción kívül nem sok mindent tudunk, csak ilyen-olyan, nem hivatalos forrásból.

De milyen is a Work in Progress negyedik palackozása?

Kilkerran Work in Progress 4. / 46% abv.

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery

Szín: arany

Illat: Elsőre fűszeres - nekem BBQ fűszerkeverékre hasonlít legjobban, de van karamellizált barnacukor, túlérett narancs is.

Íz: Pezseg a szájban! Pörkölt kávé, vajkaramella, pirított cukor - szépen hozza az illatjegyeket, de még többet is ad - narancslekvár, tejeskávé. A sherry

Vízzel felerősödnek a pörkölt jegyek, ízben a tölgyfa is előjön, fűszerek, odaégett kétszersült.

A Kilkerran Work in Progress 4. kiadása néhány helyen még kapható, nagyjából 130 Eurós - a poszt megírásának pillanatában kb. 47 ezer forintos áron elérhető, akár webshopban, akár másodkézből.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2816216778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása