76. Ardmore 8 year old
Douglas Laing - Provenance

ardmore8.jpgA portóis finiselésű Ardmore után csak független palackozású változatokat fogunk kóstolni. Az első tétellel evezünk át az összehasonlító kóstolásra, amelyet a Bunnahabhain esetében tettem meg legutóbb (akkor az első körben főleg hivatalos palackozás túlsúllyal).

A Douglas Laing Provenance szériája főként fiatal maltokat mutat be, különböző hordókból, 46% alkoholfokon. Remek (és főként pénztárcakimélő) ismerkedés azoknak a whiskyknek a más arcával, amelyeket már ismerünk egyéb kóstolási élményeinknek köszönhetően. Ebben a sorozatban egyébként volt már fiatal Ardmore. Ez a kóstolt tétel 8 éves, 2009-es lepárlás, 2017-es palackozás. Nyers, érezhetően tőzegelt. Egy idősebb Ardmore-t kóstolva - amelyiket majd később tárgyaljuk - azt mondtam, hogy az a leginkább tőzegelt, de újragondolva-újraszagolva ezt a 8 évest, lehet, hogy megkövetem magam. Az biztos, hogy egy kicsit nyers cucc, ellenben finom. Nem lehet tudni, hogy hányadszorra újratöltött hordóról van szó, de 8 év után alig kapott színt. Hordótúlsúlyról nem beszélhetünk, annyi szent, sem színében, sem ízében. Ha viszont kicsit jobban ismerkedsz vele, oda is harap, főleg illatban.

Ardmore 8 year old, 2009-2017, refill barrel, 46%
Douglas Laing - Provenance

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Ardmore Distillery
Tulajdonos: Beam Suntory

Szín: világos fehérbor

Illat: fehércsoki, édes füst, szerecsendió, trágyázott föld

Íz: enyhe füstösség mellett füstöltáru, sült húsok, grill fűszerek, a háttérben nagyon kevés vanília érezhető. Ez tényleg nem sok hordóhatás. A víz illatában az édességet, ízében a húsosságot hozza ki. Bacon chips.

Lecsengés: Nem édes fehércsoki.

Az Ardmore 8 éves a Douglas Laing Provenance sorozatából a poszt megírásának pillanatában már nem elérhető, egyébként 12990 Ft volt a Whiskynetnél.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1415344114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) Skócia (132) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása