The Macallan Edition No.2

macallan_edition_no2.jpgZárjuk a hétvégét egy különlegesebb kiadással, a korábban tárgyalt Macallan whiskyk egy komolyabb arcával.

Az Edition Series egy olyan széria, amelyben gondosan válogatott különböző típusú hordókban érlelt whiskykből áll össze a végén a palackba kerülő single malt. A lepárló minden évben más-más partnerrel dolgozik együtt az Edition kiadás létrehozásában. Az első tétel nyolc, legkülönbözőbb méretű, sherryvel kezelt európai és amerikai tölgyhordóból származó whiskykből lett összeállítva. Az Edition No. 2 szintén különböző méretű és típusú hordókból lett válogatva, ezúttal hétféléből, melyeket a lepárlómester Bob Dalgarno és a prémium katalán étterem, az El Celler de Can Roca alapítói, a Roca fivérek válogattak. A whisky karakterét az együttműködő felek tudatos válogatása és a hétféle hordótípus alakította ki.

A hordók négy spanyol műhelyből érkeztek: Tevasa, Diego Martin, Jose Miguel Martin és Vasyma. A Tevasa európai tölgy hordói adják a whisky gazdag, szárított gyümölcsös karakterét. A Diego Martin amerikai és európai tölgyhordói a friss fa és toffee aromáját hordozzák. A fűszeresség és gyömbér a Jose Miguel Martin, a citrusos és vaníliás jegyek a Vasyma amerikai tölgy buttjaiból és puncheonjaiból származik. Spanyolország kulcsszerepet játszik az Edition No. 2 történetében, nemcsak azért, mert ez a Roca fivérek otthona is, hanem a hordókészítés és sherryvel való kezelés miatt is, ami főleg a jerezi régióban valósul meg. A whiskylepárlóknak rengeteg sherrys hordóra van szükségük és a megnövekedett igény miatt elterjedt az a gyakorlat, hogy a kifejezetten számukra készített hordókat, amikhez a fát például Galícia és Cantabria erdőiből válogatják, a jerezi kádárműhelyekben állítják össze és kezelik sherryvel (envinado). A magas minőségű hordók esetében ez a folyamat akár hat évig is eltarthat, de az olyan lepárlóknak, mint a Macallan is, megéri.

Macallan Edition No. 2, 48.2% abv

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: The Macallan Distillery

Szín: borostyán, gyönyörűen sötét

Illat: érdekes módon visszaköszön egy jellemző illat, amit a 12 éves kiadásnál és az Ambernél éreztem, illetve a később megjelent Edition No.4 esetében is megjelent. Sherrys, meggyes kompót, meggylekvár, must, cseresznye, kissé fűszeresen.

Íz: házi szörp, cukor nélküli cseresznyelekvár, erős sherrys íz, étcsokoládés kézműves bonbon trüffelkrémmel

Lecsengés: a fenti ízjegyek és fokozatosan halványulnak el

Ezt egy olyan whiskynek érzem, ahol az illat, az íz és a lecsengés ugyanazt hozza, kiegyensúlyozottan. A Macallan Edition No. 2 a poszt megírásának pillanatában már nem forgalmazott kiadás. Ahol még eseteg elérhető belőle, ott 80-120 ezer forint között lehet megvásárolni, ha szerencsések vagyunk.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2914681084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) Skócia (132) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása