Oban 14 year old

oban_14.jpgA korábbi posztban emlegetett Diageo Classic Malts egyik alapdarabja az Oban. Több hivatalos palackozása is létezik, az alapok és mindig elérhetőek a 14 éves és a Little Bay. Létezik egy Distillers Edition nevű darab is, drágább és Fino sherry utóérlelést kapott, de volt 18, sőt, a Diageo Special Releases 2018-as sorozatában egy 21 éves is, ami bőven 100 ezer forint fölött van. Mi most a 14 éves alapkiadást vesszük górcső alá.

Az Oban története is a 18. század végére nyúlik vissza. Oban városkája - merthogy a városkáról kapta a nevét a lepárló is - gyakorlatilag ekkor jött létre, nőtt ki a semmiből. Argyll őrgrófja ekkortájt kedvező földbérletet ajánlott fel azoknak, akik házat építenek a földjein. A vállalkozó szellemű Stevenson testvérek nemhogy házat, de mindjárt egy egész települést hoztak létre, amit ma Obanként ismerünk. Először sörfőzdét nyitottak, egy évvel később már lepárlás is volt, noha ennek az első írásos emlékei 1799-ből származnak. A lepárló több tulajdonosváltáson ment keresztül, hogy aztán a Diageo nagy istállójában landoljon és 1989-ben bekerüljön a Classic Malts szériába az akkor startoló 14 éves kiadással (korábban egy 12 éves verzióval lovagolták meg a kibontakozó single malt hullámot).

Elég jól lovagolja meg a 14 éves is, azt mondom. Az Oban alapszesz karaktere lágy, de a megnövelt kontaktus a rézzel tiszta, gyümölcsös párlatot eredményez, amely érlelés után még komplexebb lesz.

Oban 14 year old, 

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Oban Distillery

Szín: arany

Illat: Már az illatán érzem, hogy egy összetettebb whiskyvel van dolgom. Trópusi gyümölcsök érezhetőek, mangó, ananász és virágos-gabonás jegyek először finoman a háttérben, majd egyre előtűnve, de nem elnyomva a gyümölcsöket. Állítólag van benne egy lehelletnyi füstösség, de én nem érzem ki.

Íz: Ízében annál inkább vélem felfedezni az enyhe füstösséget, de elsőre itt is inkább a gyümölcsök jönnek és az egzotikus fűszerek. Mangó, grépfrút, mandarin, fahéj, szerencsendió, egy kis fanyarság, szárazság követi. Fantasztikus íze nem hagy a füstre figyelni.

Lecsengés: Hosszantartó, lágyan édes, gyümölcsös, enyhén füstös és száraz. Szegfűszeges almakompót, ez az!

Az Oban az egy olyan whisky, aminek már az illatáról tudtam, hogy szeretni fogom és biztos voltam benne, hogy kell belőle otthonra. Hidd el, kívánni fogod.

Az Oban 14 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 14-18 ezer forint közötti áron elérhető hazánkban. Nagy a szórás, érdemes több helyen is körülnézni, mielőtt veszünk.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem feltétlenül egyeznek a hivatalos kóstolójegyzetekkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2914500206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (133) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (145) Címkefelhő
süti beállítások módosítása