A Speyside régióban könnyen belefuthatunk olyan alapmaltokba, amik a skót whisky nagy univerzumában amolyan csendes alapkövek. Történetük a XIX. században kezdődött, viszontagságos időkön vannak túl, bezárások, újranyitások és megannyi változás jellemezte életüket. De valamilyen formában itt vannak ma is. Ilyen a Glen Moray is. Alapwhiskyje, az Elgin Classic széria tagja egy átlagban 7 éves, többségében elsőtöltésű ex-bourbon hordós érlelés, amit remekül érezni is az italon. Bár a lepárlónál számos boros utóérlelés is létezik, ennél a kiadásnál semmi sallang, semmi plusz illat vagy íz, csak a tiszta maláta whisky. Ár-érték arányban jó választás.
Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Glen Moray Distillery
Szín: halvány arany
Illat: már elsőre jól kivehető a malátás, gabonás aroma; hordós jegyek vanília, vajas keksz és fűszeres jegyeket hoznak. Herbális, parfümös illatok.
Íz: Dohos pince, dugó, citrusosság, vanília; követi az illatot is a malátás, gabonás jegyekkel; tonik, édesség, feketeszeder.
Lecsengés: közepes, inkább alkoholos, malátás.
40% abv
Érdekesség: a lepárlóban eddig mindösszesen öt master distiller (lepárlómerster) dolgozott-alkotott az évtizedek alatt.
A Glen Moray alapkiadása a poszt megírásának pillanatában nem nagyon szerepel a magyar szeszesital kiskereskedők kínálatában, de angol webshopból 8800 forint körüli áron rendelhető.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.