Wolfburn Aurora

wolfburn.jpgSkócia legészakibb városában nem volt lepárló az elmúlt 160 évben, mígnem 2012-ben megesett az első kapavágás, hogy aztán a rákövetkező évben újrainduljon a whiskykészítés Thursoban. A Wolfburn tehát a régi lepárló és a mai neve is. Whiskyjük új, de már többféle változatot tartalmaz az alapsoruk. Az Aurora a sherrys verzió: 40%-a a whiskynek második töltésű quarter cask méretű hordókban érlelődött, másik 40%-a elsőtöltésű ex-bourbon hordókban és a maradék 20% elsőtöltésű, korábban Oloroso sherryt tartalmazó, hogshead méretű hordókban. Az eddigiekben úgymond megszokott lepárlók megszokott whiskyjeit kóstolgattuk, jöjjön ezúttal egy újdonság, egy új, fiatal lepárlóból!

 

 

 

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Wolfburn Distillery

Szín: aranyszín

Illat: már elsőre megcsapják az orrot a sherrys érlelésre emlékeztető jegyek - kissé gumis-boros illat, majd sárgadinnye, gyömbér; a hosszabb fermentálás talán hangsúlyosabb észteres karaktert feltételez? A whisky fiatal, így a hordóval kevés ideig találkozhatott. Harsányabb, csípős illatok, fűszeres és gabonás karakter is van még itt.

Íz: a whisky 46% abv, így ennek megfelelően kicsit erősebb, ami érződik is. Ízében már beköszönnek a vaníliás jegyek a fából, de hamar eltűnnek, a párlat még fiatal. Egy határozottabb friss gabonás utóíz marad. Aszalt mazsola, erős alkohol, keserűcsoki, sósság, talán az északi fekvésből eredő marinális jelleg.

Lecsengés: közepesen hosszú, fűszeres

Meglepődtem, hiszen ettől a whiskytől több tengeres jegyet vártam, de helyette kaptam egy fiatal sherrys karaktert, ami nagyon jól állt ennek az italnak. A fiatal kor nyilván még nem segített eldolgozni az alkoholt és jobban integrálni a hordósságot.

A Wolfburn Aurora a poszt megírásának pillanatában nem kapható Magyarországon, de angol webshopból 19-20 ezer forint környéki áron beszerezhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr714061259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (133) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (145) Címkefelhő
süti beállítások módosítása