Visszamegyünk. Na hova? Hát persze, hogy Speyside-ra. Jó régi alapítású lepárlóval lesz ismét dolgunk. A Benromach Distilleryt 1898-ban hívták életre és azóta jó pár tulajdonos kezében volt, azonban jelenkori whiskyje egy új birtokoshoz köthető, aki nem más, mint a Gordon & MacPhail nevű független palackozó, családi vállalkozás.
A Benromach elvileg a Speyside legkisebb lepárlója, nem tudom, hogy ez azóta változott-e. A Gordon & MacPhail irányítása alatt sok mindennel kijöttek, de a lényeg, hogy igazi klasszikus, régi stílusú whiskyt akartak készíteni. Hogy ez sikerült-e, mondják meg a szakértők, mi pedig kóstoljunk, mert azért vagyunk itt :) a Benromach 10 évese az alapkiadás, innen indulunk.
A Benromach mindenképp többet érdemel egy posztnál és ígérem, lesz még whisky ettől a lepárlótól, hiszen kóstoltam már tőlük és itt sorakoznak a polcomon, hogy írhassak róluk. A zászlóshajójuk is egy karakteres, a szó jó értelmében nyers, odaverős whisky, a 43% ellenére is megvan egyfajta komplexitás benne, de véleményem szerint sokkal jobban állna neki a magasabb alkoholfok. Szerencsére van olyan kiadásuk is, amit majd később vizsgálunk meg.
Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Benromach Distillery
Szín: sötét arany
Illat: Régi, olajos fa, füst, édes keleti fűszerek, mogyorós csoki és megint csak füst.
Íz: Édes, majd friss alma, szeder, sherry, száraz bor és akárcsak illatában, ízében is előbújnak a tölgyfás jegyek.
Lecsengés: hosszan elnyúló, kissé füstös, fás.
A Benromach 10 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 12 ezer forint körüli áron kapható.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.