Benromach 10 years old

benromach10.jpgVisszamegyünk. Na hova? Hát persze, hogy Speyside-ra. Jó régi alapítású lepárlóval lesz ismét dolgunk. A Benromach Distilleryt 1898-ban hívták életre és azóta jó pár tulajdonos kezében volt, azonban jelenkori whiskyje egy új birtokoshoz köthető, aki nem más, mint a Gordon & MacPhail nevű független palackozó, családi vállalkozás.

A Benromach elvileg a Speyside legkisebb lepárlója, nem tudom, hogy ez azóta változott-e. A Gordon & MacPhail irányítása alatt sok mindennel kijöttek, de a lényeg, hogy igazi klasszikus, régi stílusú whiskyt akartak készíteni. Hogy ez sikerült-e, mondják meg a szakértők, mi pedig kóstoljunk, mert azért vagyunk itt :) a Benromach 10 évese az alapkiadás, innen indulunk.

A Benromach mindenképp többet érdemel egy posztnál és ígérem, lesz még whisky ettől a lepárlótól, hiszen kóstoltam már tőlük és itt sorakoznak a polcomon, hogy írhassak róluk. A zászlóshajójuk is egy karakteres, a szó jó értelmében nyers, odaverős whisky, a 43% ellenére is megvan egyfajta komplexitás benne, de véleményem szerint sokkal jobban állna neki a magasabb alkoholfok. Szerencsére van olyan kiadásuk is, amit majd később vizsgálunk meg.

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Benromach Distillery

Szín: sötét arany
Illat: Régi, olajos fa, füst, édes keleti fűszerek, mogyorós csoki és megint csak füst.
Íz: Édes, majd friss alma, szeder, sherry, száraz bor és akárcsak illatában, ízében is előbújnak a tölgyfás jegyek.
Lecsengés: hosszan elnyúló, kissé füstös, fás.

A Benromach 10 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 12 ezer forint körüli áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3813756436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása