Glenfiddich 12 years old

glenfiddich12.jpgVannak olyan alap single maltok, amik széles rétegek számára elérhetőek. Nem kell whiskyszaküzletbe mennünk, hogy megvásároljuk őket, hanem akár hipermarketekben is hozzájuthatunk (jelzem, sokszor érdemesebb a szaküzletben beszereznünk, mert olcsóbb). A Glenfiddich 12 évese is egy ilyen whisky, de sokkal több annál, minthogy egy felső polcon porosodjon meg egy áruházban. Csak azért nem ezzel a single malttal kezdtem nektek a kalandozást, mert az előző posztban bemutatott Glenmorangie tényleg egy könnyű párlat, de mégis nagyon egyben van.

A Glenfiddich 12 éves is egy alapvetés. A lepárlóban a hagyma alakú lepárlóüstök mérete és formája 1886 óta nem változott - és jó sok van belőlük. A whisky hatalmas mennyiségekben készül. A tulajdonos cég, a William Grant & Sons (jól jegyezd meg ezt a nevet, még találkozni fogsz vele) független, családi vállakozás és a harmadik legnagyobb skót whisky előállító - csak a két szeszipari óriás, a DIAGEO és a Pernod Ricard előzi meg a szigetországban.

Ez a whisky volt az első igazán felépített single malt brand, pláne ami Skócián kívül is elterjedt. Ekkor az 1960-as években jártunk. Az első single maltok egyike, ami felbukkant a duty free shopokban, az első lepárlók egyike, amelyik megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az ikonikus háromszög alakú üveget 1957-től használják...és még ma is a Glenfiddich a világ legnagyobb mennyiségben eladott single malt whiskyje. Az anyacég pedig még mindig kísérletező típus, ami alól ez a whisky sem maradhat ki. De ezekről majd később...

A helyszín még mindig Speyside (itt koncentrálódik a legtöbb lepárló Skóciában), az év 2017, a whisky a pohárban a Glenfiddich 12 éves.

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Glenfiddich

Szín: aranysárga

Illat: Elsőre is egyből kinyílik, jön az intenzív gyümölcsösség. Körte, alma, zöldalma, cseresznye.

Íz: kissé száraz, de vaníliás, édes. Nádcukor, vanília, fahéj, fűszeresség. A gyümölcs végig jelen van, jól érezhető egy körtés fanyarság is.

Lecsengés: hosszú, száraz és édes is, gyümölcsös

A Glenfiddich whisky európai tölgyből készült, korábban oloroso sherryt tartalmazó hordókban és amerikai tölgy  (bourbonos) hordókban érlelődik, majd az érlelt párlatok 9 hónapot töltenek együtt fa kádakban, mielőtt palackozzák.

Ez a whisky is egy alap single malt. A poszt megírásának pillanatában 11 ezer forint körüli összegért kapható. Tudtad, hogy a Glenfiddich skót gaél nyelven azt jelenti, "a szarvas völgye" ?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1913508443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KuniKép 2019.04.07. 21:55:02

Köszi a beszámolót! Megvettem és tényleg nem csalódtam. Pici kiegészítés: lecsengésben jön a tőzeg finom, füstös, nyers dohányos aromája, nem tolakodóan, de szépen, gesztusértékűen.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) skócia (9) Skócia (132) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása